Mobiiliavaus- ja tunnistepalveluiden hyödyt – tulevaisuutta vai tätä päivää?

Kiinteistöjen kulunhallintaa toteutetaan perinteisesti erilaisilla lukitus- ja/tai kulunvalvontajärjestelmillä. Lukostot sarjoitetaan tietyn kaavion mukaan ja avaimia on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Jos kiinteistön käytössä tapahtuu muutoksia esimerkiksi vuokrattavien tilojen osalta, joudutaan lukoston sarjoitusta kenties muuttamaan.

Nykyaikainen vastaus tähän lisävaivaa ja -kustannuksia aiheuttavaan toimenpiteeseen on kulunvalvontajärjestelmä, jossa alueiden ja kulkuoikeuksien muuttaminen on mahdollista joustavasti ilman asennustöitä. Sekä kulkutunniste että avaimet tulee luovuttaa käyttäjälle fyysisesti. Markkinoilla on jo useamman vuoden ollut vaihtoehto avaimilla ja fyysisille kulkutunnisteille: mobiiliavaimeen perustuvat järjestelmät. Fyysistä avainta tai tunnistetta ei tarvita, vaan ovet avataan mobiililaitteella. Etuina avaimiin ja fyysisiin tunnisteisiin on, että mobiiliavainta ei tarvitse fyysisesti luovuttaa käyttäjälle ja käyttöliittymä on usein miellyttävämpi verrattuna fyysisiin tunnisteisiin tai avaimiin. Miksi kyseiset palvelut eivät siis ole yleistyneet nopeammin, varsinkin kun suurimmalla osalla ihmisistä on älypuhelin käytössään?

Erilaiset teknologiat ja palvelut

Mobiiliavaus ja -tunnistepalvelut ovat kaikki sidottu tiettyyn palveluun sekä tietyn merkkisiin laitteisiin. Eri palveluntarjoajien palvelut eivät keskustele keskenään ja laitteet ovat erilaisia palveluntarjoajasta riippuen. Laitteiston käyttämiseen tarvitaan myös oma mobiiliapplikaationsa. 

Kiinteistön omistajien on syytä olla tarkkana saneerausvaiheessa: on hyvä pohtia, halutaanko kiinteistön käyttäjiä palvella tulevaisuudessa mobiiliratkaisujen avulla. Myös teknologiavalinnat on syytä miettiä etukäteen ja vaatia niiden toteuttamista esimerkiksi kiinteistön peruskorjausurakoissa.

Mobiiliavaus- ja tunnistepalveluiden hyödyt ja haasteet

Hyödyt:

  • Kulkuoikeuksien jakaminen onnistuu ilman avaimien tai kulkutunnisteiden kuittaamista
  • Käyttäjiä voidaan lisätä ja poistaa helposti
  • Nykyaikaisissa palveluissa myös tietoturvavaatimukset on otettu huomioon
  • Mobiilipalveluiden rinnalla voidaan käyttää myös perinteisiä avaimia ja kulkutunnisteita

Haasteet:

  • Palvelut ovat sidottu tiettyihin palveluntarjoajiin ja laitteisiin
  • Palveluissa voi olla ongelmia tiettyjen puhelinmallien kanssa 
  • Käyttäjäkokemus voi olla erilainen Apple- ja Android-käyttäjien kesken
  • Mobiililaitteesta voi loppua akku, jolloin pääsy kiinteistöön voi estyä
  • Joidenkin palveluntarjoajien mobiilitunnisteet ovat puhelinkohtaisia ja ne joutuu ostamaan uudelleen puhelinta vaihtaessa

Kiinnostaako mobiilikulkemisen erilaiset vaihtoehdot? Millainen järjestelmä voisi sopia juuri sinun kiinteistöösi? Ota yhteyttä ja löydetään juuri sinun tarpeitasi vastaava järjestelmä!

Alan uusin tieto ja parhaat vinkit uutiskirjeestämme

Haluatko ensimmäisten joukossa asiantuntijasisältöjä kiinteistö-  ja toimitilaturvallisuuteen liittyvistä aiheista?

Tilaa turvallisuuskartoitus
AccessPointin ammattilaiset auttavat selvittämään sinun kiinteistösi tai toimitilasi turvallisuustilanteen. Meiltä saat kattavan tilannearvion nykytilanteesta ja teknologiariippumattoman ratkaisuehdotuksen jatkoa varten.
Katso video