Kiinteistön turvatekniikan toiminta sähkökatkon aikana

Olemme Suomessa tottuneet siihen, että sähköverkko toimii moitteetta suurimman osan ajasta eikä sen suurempia vikoja verkossa yleensä esiinnykään. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Suomessa saattaa tulevana talvena tulla vastaan tilanne, jolloin kiertäviä sähkökatkoja joudutaan käyttämään sähkönjakelun turvaamiseksi kriittisten kohteiden osalta. Tämä mahdollinen sähköpula vaikuttaa myös kaupallisiin kiinteistöyhtiöihin. Sähkökatkojen aikana, olivat ne sitten suunniteltuja tai ei, kiinteistöjen turvajärjestelmissä saattaa esiintyä toimintahäiriöitä: nyt on hyvä hetki varautua ja varmistaa, että järjestelmät kestävät katkokset ja palautuvat niistä normaalisti.

Kaupallisen kiinteistön muistilista: näin varaudut sähkökatkokseen

  • Tiedätkö kulunvalvonnan virtalähteiden ja varakäyntiakkujen kunnon? Akkujen käyttöikä on noin 4–5 vuotta.
  • Milloin paikallisen kulunvalvontapalvelimen varmuuskopiointi on tehty viimeksi, vai onko käytössä automaattinen palvelu, joka tallentaa tiedot toiseen lokaatioon?
  • Kuinka vanha paikallinen kulunvalvontapalvelin on, jos sellainen on käytössä? Vanhan palvelimen vaihtoa virtuaalipalvelimeen on syytä harkita (SaaS- tai PaaS-ratkaisulla).
  •  Onko paikallisen kulunvalvontapalvelimen virransyötössä hyödynnetty UPS-varavirta tai -vikavirtasuojaa?
  • Onko tarpeellisilla tahoilla mekaaninen avain kulunvalvottujen ovien avaamiseen, mikäli sähkökatkos aiheuttaa järjestelmän toimintahäiriön?
  • Onko kameravalvonnan tallentimen virransyötössä hyödynnetty UPS-varavirta tai -vikavirtasuojaa? Sähkökatkon sattuessa kamerat luultavasti sammuvat, koska virransyöttö on harvoin keskitetty ja/tai varavirran piirissä.
  • Milloin rikosilmoitinjärjestelmän varakäyntiakku on vaihdettu viimeksi? Akkujen käyttöikä on noin 4–5 vuotta. 

On hyvä ottaa huomioon, että useita vuosia jatkuvasti päällä olleet laitteet eivät luultavasti tule kestämään hallitsemattomia sähkökatkoksia. Suosittelemme tehtäväksi turvajärjestelmien tarkastuskierrosta: tällä varmistetaan, että järjestelmät toimivat oikein myös odottamattoman sähkökatkoksen aikaan. Samalla kierroksella voidaan myös kerätä listaa tarvittavista korjaustoimenpiteistä. 

Pääkäyttäjäpalvelumme automaattinen tekninen valvonta varmistaa myös järjestelmien palautumista mahdollisista sähkökatkoksista. Valvomomme näkee, mitkä laitteet jäävät vikatilaan ja voimme reagoida mahdollisiin vikatiloihin nopeasti ja tehokkaasti. 

Mikäli kaipaat apua kiinteistösi varmistamisessa sähkökatkojen varalta, ota yhteyttä. Autamme mielellämme! 

Alan uusin tieto ja parhaat vinkit uutiskirjeestämme

Haluatko ensimmäisten joukossa asiantuntijasisältöjä kiinteistö-  ja toimitilaturvallisuuteen liittyvistä aiheista?

Tilaa turvallisuuskartoitus
AccessPointin ammattilaiset auttavat selvittämään sinun kiinteistösi tai toimitilasi turvallisuustilanteen. Meiltä saat kattavan tilannearvion nykytilanteesta ja teknologiariippumattoman ratkaisuehdotuksen jatkoa varten.
Katso video